Omavalvontasuunnitelma

Omavalvontasuunnitelma on laadittu Valviran antaman määräyksen (1/2014) mukaisesti, joka tuli voimaan 1.1.2015.

1. PALVELUNTUOTTAJAA KOSKEVAT TIEDOT

Palveluntuottaja Nimi: Napapiirin terapiapalvelut

Y-tunnus: 3429942-6

Hyvinvointialueet: Lapin hyvinvointialue Lapha

Tarjottavat palvelut: Yksityiset sosiaalipalvelut; Kotiin tuotettavat palvelut: perhetyö,

tehostettu perhetyö, ammatillinen tukihenkilö, kasvatus ja perheneuvonta, muu; ratkaisukeskeinen lyhytterapia, työnvälitystoiminta, erityisopetus, ohjaus- ja neuvonta

Katuosoite: Rakkarinne 7, 96900 Saarenkylä

Puhelinnumero: 040 7569082

Sähköposti: niina.salovaara@outlook.com

Asiakasryhmä, jolle palvelua tuotetaan: hyvinvointialue, lapsiperheet, vanhemmat, muut tukea tarvitsevat

Esimies: Niina Salovaara,

040 7569082,

niina.salovaara@outlook.com

 

Yksityisen palveluntuottajan lupatiedot

Aluehallintoviraston/Valviran luvan myöntämisajankohta 28.5.2024

Palveluala, joka on rekisteröity:

perhetyö, tehostettu perhetyö, ammatillinen tukihenkilö, kasvatus ja perheneuvonta

Alihankintana ostetut palvelut ja niiden tuottajat:

Napapiirin terapiapalvelut ei pääsääntöisesti osta palveluita alihankintana ja mikäli näin tehdään, sovitaan siitä aina tilaavan tahon kanssa erikseen

2. OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN

Omavalvonnan suunnittelusta vastaava henkilö tai henkilöt

Omavalvontasuunnitelman suunnittelusta ja seurannasta vastaa Niina Salovaara, 0407569082,

niina.salovaara@outlook.com

Omavalvontasuunnitelman seuranta

Omavalvontasuunnitelman toteutumista ja paikkansapitävyyttä tarkistetaan vähintään vuosittain toimintakertomuksen yhteydessä tai aina kun toiminnassa tapahtuu palvelun laatuun tai asiakasturvallisuuteen liittyviä muutoksia tai viranomaisyhteistyön tai muun saadun palautteen perusteella. Samassa yhteydessä omavalvontasuunnitelma päivitetään.

Päivitetty 24.2.2025

Omavalvontasuunnitelman julkisuus

Ajan tasalla oleva omavalvontasuunnitelma on yrityksen nettisivuilla www.napapiirinterapiapalvelut.fi julkisesti nähtävänä, josta asiakkaat, omaiset ja omavalvonnasta kiinnostuneet voivat helposti ja ilman erillistä pyyntöä tutustua siihen.

3. TOIMINTA-AJATUS, ARVOT JA TOIMINTAPERIAATTEET

Toiminta-ajatus

Yritys tuottaa sosiaalihuollon avopalveluita lasten, vanhempien ja koko perheen tarpeiden mukaisesti, tavoitteena helpottaa arjen kuormitusta. Palvelu räätälöidään asiakkaan tarpeen mukaisesti. Palvelut tuotetaan aina yksilöllisesti asiakkaan palvelusuunnitelman mukaisesti yhteistyössä tilaajan (esim. hyvinvointialue) kanssa. Tilaaja-asiakkaitamme ovat mm. hyvinvointialueiden lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelu. Tarjoan sosiaalipalveluita myös yksityisille asiakkaille, jolloin heidän kanssaan laaditaan palveluista sopimus, jossa kuvataan mm palvelu, sen sisältö ja hinta.

Tavoitteena on tukea lasten ja heidän perheidensä arkea, tukea vanhempia mahdollisimman hyvään vanhemmuuteen, antaa tarvittaessa psykoedukaatiota sekä ohjata vanhempia erityispiirteisten lasten arjen ja koulunkäynnin kanssa.

Tuen ja autan osaltani toiminta-alueeni hyvinvointialueita toteuttamaan sosiaalihuoltoja lakien mukaisten palveluiden tuottamisessa laadukkaasti ja kustannustehokkaasti.

Arvot ja toimintaperiaatteet

Napapiirin terapiapalveluiden tavoitteena on tuottaa asiakkaillemme ja elämänlaatua, turvaa ja toivoa ratkaisukeskeisellä työotteella.

Olen luotettava, joustava ja ystävällinen kumppani. Kaikkea toimintaani ohjaavat arvot ovat:

• kiireetön kohtaaminen

• asiakaslähtöisyys ja arvostus

• tulevaisuussuuntautuneisuus voimavaroja hyödyntäen

4. OMAVALVONNAN TOIMEENPANO RISKIENHALLINTA

Luettelo riskienhallinnan/omavalvonnan toimeenpanon ohjeista

Riskien arviointi on lakisääteistä, jokapäiväistä toimintaa ja jatkuva prosessi. Riskien arvioinnissa käsitellään mm. työympäristöä, tapaturmavaaroja, kemiallisia ja biologisia vaaratekijöitä, henkistä ja fyysistä kuormittumista.

Riskien tunnistamiseen käytetään mm seuraavia menetelmiä soveltuvin osin:

– työpaikan vaaratilanteiden kartoitus

– tietoturvaohjeistus

– hoito- ja palvelusuunnitelmat

– työnohjaus ja konsultaatiot

Riskien tunnistaminen

Miten toimin havaittuani epäkohdan, laatupoikkeaman ja riskit?

Riskien havainnointi kuuluu arkeen. Kaikki havaitut epäkohdat, poikkeamat ja riskit kirjataan ja käydään läpi palvelun tilaajan kanssa.

OMAVALVONTASUUNNITELMA

Mitkä ovat toiminnan kriittiset työvaiheet, riskit ja vaaratilanteet?

Uuden asiakkuuden alkaessa pyrin tutustumaan asiakkaan taustatietoihin mahdollisimman monipuolisesti ja saamaan tietoja eri yhteistyötahoilta. Näin pyrin ennakoivaan toimintaan, joten voin huomioida taustatekijät.

 

Taustatekijät voivat olla

A) asiakkaaseen liittyviä B) asiakkaan kotioloihin liittyviä ja

C) työhön tai työoloihin liittyviä.

A) Asiakkaaseen liittyviä tekijöitä

• päihteiden käyttö (lääkkeet, huumeet tai alkoholi)

• aggressiivinen, arvaamaton tai sopimaton käytös

• erilaiset sairaudet (esim. mielenterveysongelmat jne.)

• lähestymiskiellot

B) Asiakkaan kotiin liittyviä tekijöitä

• Omaiset, läheiset tai muut asiakkaan luona olevat henkilöt

• Ympäristö ja sijainti

• Asiakkaan koti ja tilat (esim. veitset, aseet, kotona liikkuminen jne.)

• kotieläimet

C) Työhön tai työoloihin liittyviä tekijöitä

• Yksintyöskentely

• Ilta-aikaan työskentely

• Kohteisiin liikkuminen

 

Riskien käsitteleminen ja ilmoitusvelvollisuus

Miten yksikössä käsitellään haittatapahtumat ja läheltä piti -tilanteet ja miten ne dokumentoidaan?

Uhka- ja vaaratilanteet raportoidaan välittömästi tilaajan, esimerkiksi hyvinvointialueen järjestelmään. Yksityisesti maksavan asiakkaan kanssa uhka- ja vaaratilanteet raportoidaan muiden viranomaisten (poliisi, lastensuojelu, terveydenhuolto) tietoisuuteen.

Riskitilanteiden ja poikkeaman syyt ja taustat selvitetään asianosaisten kanssa.

Korjaavat toimenpiteet

Miten yksikössänne reagoidaan esille tulleisiin epäkohtiin, laatupoikkeamiin, läheltä piti – tilanteisiin ja haittatapahtumiin?

Epäkohtiin ja poikkeamiin reagoidaan välittömästi epäkohdan tullessa ilmi. Vakavat riski- ja poikkeamatilanteet johtavat välittömiin korjaustoimenpiteisiin. Tapahtumat käydään läpi palvelun tilaajan kanssa. Tilanne voi vaatia tehtäväksi korjaavia tai ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi toimintatapojen muuttaminen sekä lisäkoulutuksen hankkiminen.

Muutoksista tiedottaminen

Miten muutoksista työskentelyssä (myös todetuista tai toteutuneista riskeistä ja niiden korjaamisesta) tiedotetaan?

Riski- ja poikkeamatilanteet viestitään välittömästi palvelun saajille ja palvelun tilaajille.

5. ASIAKKAAN ASEMA JA OIKEUDET

Miten asiakkaan palvelun tarve arvioidaan – mitä mittareita arvioinnissa käytetään?

Hyvinvointialueen tilatessa palvelun tilaaja laatii asiakkaalle palvelusuunnitelman oman mittaristonsa mukaisesti, joka on perustana palvelun tuottamiselle. Yksityisesti palvelua ostavan asiakkaan palveluntarve arvioidaan ensimmäisessä tapaamisessa ja kirjataan palvelusopimukseen.

Asiakkaan kohtelu

Sosiaalihuollon asiakkaalla on oikeus laadultaan hyvään sosiaalihuoltoon ja hyvään kohteluun ilman syrjintää. Asiakasta on kohdeltava hyvin kunnioittaen hänen ihmisarvoaan, vakaumustaan ja yksityisyyttään.

Itsemääräämisoikeuden varmistaminen

Sosiaalihuollon palveluissa jokaisella on oikeus tehdä omaa elämäänsä koskevia valintoja ja päätöksiä. Tehtävänäni on kunnioittaa ja vahvistaa asiakkaan itsemääräämisoikeutta ja tukea hänen osallistumistaan palvelujensa suunnitteluun ja toteuttamiseen. Itsemääräämisoikeus on jokaiselle kuuluva perusoikeus, joka muodostuu oikeudesta henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Siihen liittyvät läheisesti oikeudet yksityisyyteen ja yksityiselämän suojaan. Henkilökohtainen vapaus suojaa henkilön fyysisen vapauden ohella myös hänen tahdonvapauttaan ja itsemääräämisoikeuttaan.

Asiakkaan asiallinen kohtelu

Asiakkaat voivat tarvittaessa antaa palautetta palvelusta minulle tai tilaavalle viranomaiselle. Mahdolliset palautteet ja muistutukset käsitellään viipymättä ja ne selvitetään kaikkien asianosaisten henkilöiden kanssa. Mahdolliseen epäasialliseen kohteluun puututaan välittömästi. Mahdolliset haittatapahtumat ja vaaratilanteet käsitellään aina tarvittaessa asiakkaan ja/tai omaisen kanssa.

Sosiaalihuoltolaki: henkilökunnan ilmoitusvelvollisuus sekä toimenpiteet ilmoituksen takia Jos asiakkaan suostumusta ei voida saada ja henkilö on ilmeisen kykenemätön vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan tai jos lapsen etu sitä välttämättä vaatii, työntekijän on viipymättä tehtävä ilmoitus sosiaalihuollon tarpeesta. Salassapitosäännökset eivät estä ilmoituksen tekemistä. Huoli-ilmoituksen ja/tai lastensuojeluilmoituksen voi tehdä halutessa myös netin kautta, sähköpostitse tai puhelimitse.

Asiakkaan osallisuus

Miten asiakkaat ja heidän läheisensä osallistuvat palvelun ja omavalvonnan kehittämiseen?

Asiakaspalautetta kerätään säännöllisesti sähköpostitse asiakkuuden loppuessa. Lisäksi asiakaspalautetta voi antaa suullisesti ja kirjallisesti suoraan minulle tai palvelun tilaajalle. Palautetta saadaan vapaamuotoisesti jatkuvasti sekä palvelun käyttäjiltä että palvelun tilaajilta. Tarvittaessa tehdään nopeitakin reagointeja toimintatapoihin, mutta pitkällä aikavälillä kerätyt palautteet vaikuttavat toiminnan kehittämiseen muuttamalla tai kehittämällä käytäntöjä ja parantamalla laatua.

Asiakkaan oikeusturva

Sosiaalipalveluja koskevissa ristiriitatilanteissa tai epäselvissä tilanteissa hyvinvointialueen sosiaaliasiamies ohjaa ja neuvoo ristiriitatilanteiden ratkaisussa.

Muistutuksen vastaanottaja, virka-asema ja yhteystiedot

a) toimitusjohtaja niina.salovaara@outlook.com

b) Hyvinvointialueen potilas- ja sosiaaliasiavastaavat toimivat myös terveydenhuollon yksityisten palveluntuottajien, työterveyshuollon ja varhaiskasvatuksen potilas- ja sosiaaliasioista vastaavina.

Saat yhteyden potilas- ja sosiaaliasiavastaavaan puhelimitse tai sähköpostilla.

040 506 0083

040 482 3584

sosiaaliasiavastaava@lapha.fi

Sosiaaliasiavastaavan tehtävänä on neuvoa asiakkaita sosiaalihuoltoon ja asiakkaan oikeuksiin liittyvissä asioissa.

Neuvoo sosiaalihuollon asiakkaita heidän asemaansa ja oikeuksiinsa liittyvissä asioissa.

Avustaa asiakasta tarvittaessa tekemään muistutuksen kohtelustaan sosiaalihuollon toimintayksikön vastuuhenkilölle tai sosiaalihuollon johtavalle viranhaltijalle.

Tiedottaa asiakkaan oikeuksista.

Toimii muutenkin asiakkaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi.

Seuraa asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä hyvinvointialueella.

Sosiaaliasiavastaavan tarkoituksena on edistää asiakaslähtöisyyttä, asiakkaan oikeutta hyvään sosiaalihuoltoon sekä hyvään kohteluun ilman syrjintää. Sosiaalihuoltoa toteutettaessa on otettava huomioon asiakkaan toivomukset, mielipide, etu, yksilölliset tarpeet sekä hänen äidinkielensä ja kulttuuritaustansa.

Sosiaaliasiavastaavan tehtävä on neuvoa-antava, hän ei tee päätöksiä eikä myönnä etuuksia. Hän ei voi myöskään muuttaa viranomaisen tekemiä päätöksiä.

Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien palvelut ovat maksuttomia.

Valittaminen eli potilaan ja asiakkaan oikeusturvakeinot

Jos potilaana tai sosiaalihuollon asiakkaana et ole tyytyväinen saamaansa palveluun, hoitoon tai kohteluun, voit tehdä muistutuksen toimintayksikön vastuuhenkilölle tehdä kantelun valvovalle viranomaiselle. hakea potilasvahingosta korvausta Potilasvakuutuskeskuksesta. sosiaalihuollossa asiakkaana hakea muutosta saamaasi päätökseen.

Muistutus toimintayksikköön

Kantelu aluehallintovirastolle ja Valviralle

Kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle

Potilasvakuutuskeskus ja potilasvahinkoilmoitus